Türk edebiyatında denemenin ilk örneklerine, Batı edebiyatının da etkisiyle Tanzimat sonrasında rastlamaktayız.
Üzerine basa basa söylüyorum: Misafirlik yeme içme için yapılmaz. Misafirliğin gayesi muhabbettir. Bu yüzden ne olur, bu işi tadında bırakalım ve ikram konusunda aşırıya kaçmayalım. Aksi more info takdirde yakın zamanda herkesin fobisi misafir olacak.
facebook twitter-x linkedin whatsapp mail print copy Yazı Boyutu
Yani deneme yazılarının kişisel görüşü yansıtan ifadeleri içerdiği ve doğayla hayat gibi farklı olgularla ilişkili olabildiği söylenmelidir. Dolayısıyla geçmişte muhasebe olarak adlandırıldığı bilinen denemeler, genelde kalem tecrübesi şeklinde nitelendirilmiştir.
Ahmet Hamdi Tanpınar: Türk edebiyatının önemli isimlerinden olan Tanpınar, “Beş Şehir” gibi deneme kitaplarıyla da tanınır.
Eylem Tok ve oğlu ABD'de yakalandı Yangın uçağı göle sert iniş yaptı! Dortmund'da Nuri Şahin dönemi! İsrail'in saldırısında iki esir öldü Dolu yağışı CHP mitingini vurdu 14 Haziran 2024: Bugün ne oldu? Münih'e İskoç akını! Otoyol, otogar, havalimanları ve sınır kapılarında bayram yoğunluğu Cumhurbaşkanı Erdoğan G7 Zirvesi'nde 'Scooter'lı köpek mahallenin fenomeni!
Dolayısıyla önemli olan husus, yazarın deneme konusunu seçerken görüşlerini belirtmek istediği ve düşünsel sürecine dahil ettiği bir konuyu tercih etmesidir. Çünkü bu şekilde yazarın aniden aklına gelen bir konuda bile düşünsel yanı baskın olan öğretici bir deneme yazısı oluşturması mümkündür.
Bu yazarlar, Türk edebiyatına deneme türünde önemli eserler kazandırmış isimlerden sadece birkaçıdır. Türk edebiyatının zengin geleneği içinde birçAlright deneme yazarı ve eseri bulunmaktadır.
Yapılan araştırmalardan sonra deneme konusu üzerine düşünülmeli ve yazıda fikirlerin hangi açıdan belirtileceği gözden geçirilmelidir.
Kişisel görüşleri, kesin bir yargıya varmadan aktaran bir yazı çeşidi olan deneme türünün özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
Anı, makale, köşe yazısı ve sohbet gibi yazı türleri ile benzerlik taşıyan denemenin nasıl yazıldığı merak konusudur. Çünkü bu düzyazı türünün pek çAlright konuda yazılabilmesi "Deneme yazmanın temel kuralları nelerdir?
Deneme yazarıyım de, fileıkra yazarıyım de, nesirciyim de ama şairim deme! Bir Yunun Emre’yi, bir Karac’oğlan’ı, bir Necip Fazıl’ı okuduğunda kendinden utanmıyorsan, şiir dediğin nesre şiir demeye devam ediyorsan diyecek sözüm yok sana.
Bu tür yazılar, okuyucuların yazarın düşüncelerini ve bakış açısını anlamalarına, düşünmelerine ve tartışmalarına olanak tanır. Denemeler, kişisel ifade özgürlüğüne ve yaratıcılığa vurgu yapar ve bu nedenle yazarlar için önemli bir ifade biçimi olabilir.
Yukarıda belirtilen hususlar, deneme yazılarının temel özellikleri ve üslubu düşünülerek sıralanan kurallardır. Ancak bununla birlikte bir deneme yazarında bulunması gereken özellikler de mutlaka belirtilmelidir.